עץ האזדרכת הוא עץ המוכר בעיקר בזכות הפריחה הלבנה-סגולה שלו ופירותיו הצהובים. למרות שהוא עץ מרשים ונהדר, ישנם מצבים בהם חייבים לכרות אותו. עץ אזדרכת מוגדר כמין פולש באוכלוסיית העצים של ישראל, גודלו יכול להגיע אף לגובה של 12 מטר ובנוסף כל חלקי העץ הינם רעילים. כל הנתונים האלה גורמים לכריתת עץ אזדרכת להיות מאד נפוצה.
במאמר זה נפרט כל מה שאתם צריכים לדעת על כריתת עץ אזדרכת. נפרט על נושאים כגון מתי יש לבצע כריתה, איך מבצעים את הכריתה ועוד מספר דברים חשובים שיש לדעת בנושא.
סיבות לכריתת עץ אזדרכת
כריתת עץ אזדרכת יכולה להיות מוצדקת במקרים רבים. הנה כמה סיבות נפוצות בגינן מבצעים כריתה:
מחלה או נזק לעץ
עץ אזדרכת שנפגע ממחלות קשות ולא ניתן לטפל בו עלול לדרוש כריתה. חשוב מאד לכרות עץ חולה כדי למנוע את התפשטות המחלה לעצים אחרים. בנוסף עלולים להיות מצבים בהם עץ שנפגע כתוצאה מסופות, תאונות או נזקים אחרים עלול להיות מסוכן לסביבה.
פירות רעילים
חשוב לדעת שפירות האזדרכת רעילים לבני אדם ולבעלי חיים ויכולים להוות מטרד בסביבה עירונית. לעיתים תכופות רעילות הפרי תהיה סיבה טובה דיה על מנת לבצע כריתת עץ אזדרכת.
סכנת בטיחות
עץ שמת או נמצא במצב של גסיסה עשוי להוות סיכון לנפילה, במיוחד אם הוא קרוב לבתים, כבישים או אזורים מאוכלסים. לעיתים הוא עלול לפול על תשתיות או להסב נזק אחר לסביבה ולכן חשוב מאד להיות עירנים לעצים שסביבכם ואם קיימת סכנה כזו יש לטפל בעץ בהקדם האפשרי. עצי אזדרכת הינם עצים עם ענפים גדולים במיוחד. במידה והעץ פגום או חולה הענפים עלולים להתנתק בצורה לא מבוקרת ולפגוע בסביבה, בתשתיות, מבנים, רכבים או אנשים במקרים קיצוניים. כריתת עץ אזדרכת נעשת פעמים רבות על מנת לשמור על הבטיחות שלכם ושל הסביבה.
פגיעה בתשתיות
לעיתים כריתת עץ אזדרכת תעשה בגלל ששורשי עץ האזדרכת הגדולים יכולים לגרום לנזקים למדרכות, כבישים, יסודות מבנים או מערכות ביוב. אך גם גודל העץ עלול להוות בעיות. עץ שגדל קרוב מדי לקווי חשמל עשוי להוות סכנה ונזקים פוטנציאליים לתשתיות חשמליות.
פיתוח ובנייה
לטובת בנייה או תשתיות באיזורים מתפתחים לעיתים יש צורך לכרות עץ אזדרכת. כריתת עץ אזדרכת תעשה במקרה הזה כדי לפנות מקום לבניינים חדשים, כבישים או פרויקטים הדורשים התערבות מסיבית בסביבה.
נזקים סביבתיים
עץ אזדרכת יכול להטיל צל כבד שמונע מצמחיה אחרת לצמוח או יכול להפריע לקרינת שמש למבנים סמוכים.
שלבים לכריתת עץ אזדרכת
קבלת אישורים
כריתת עץ אזדרכת יכולה להיות מוצדקת במקרים רבים, אך תמיד כדאי לבחון אפשרויות נוספות לשימור העץ אם ניתן. חשוב לפעול לפי החוק ולקבל את כל האישורים הנדרשים מהרשויות המקומיות.
יש לוודא שקיבלת את כל האישורים הנדרשים מהרשות המקומית לכריתת העץ צפו במחירון כריתת עצים.
תכנון כיוון הנפילה
יש לתכנן את כיוון הנפילה של העץ על מנת למנוע נזק לסביבה. יש לבחור כיוון נפילה בטוח, רחוק ממבנים, קווי חשמל ומקומות בהם נמצאים אנשים. מכיוון שכריתת עץ אזדרכת היא אינה עניין של מה בכך, כי מדובר בעץ גדול, יש לוודא שאתם מבצעים את הכריתה בצורה אחראית וחכמה. מורכבות המשימה דורשת עבודה של איש מקצוע מנוסה בכריתת עצים, שמכיר את הנושא לעומק ויכול לבצע כריתה מוצלחת תוך כדי שמירה על בטיחות מקסימלית. במסגרת תכנון כיוון הנפילה תתבצע גם הכנת השטח. בה נוודא כי הסרנו כל מכשול באזור הנפילה המתוכנן. וכמובן הרחקנו מהמקום אנשים ובעלי חיים.
ציוד בטיחות וכלים
אין לבצע כריתת עץ אזדרכת ללא ציוד מתאים. הכורת צריך לנקוט במשנה זהירות עבורו ועבור אנשים אחרים הנמצאים בסביבה ולדאוג לציוד בטיחות אישי כגון: קסדה, משקפי מגן, כפפות, נעלי עבודה, אוזניות מגן ומכנסי בטיחות. בנוסף עליו לעבוד עם כלים מתאימים כגון מסור שרשרת, גרזן, חבלים, טריזים ומנוף אם יש צורך.
הכריתה עצמה
ראשית חשוב לדעת שעץ האזדרכת נושא פירות קטנים ורעילים, שיכולים להיות בעייתיים במהלך הכריתה אם אינם מנוהלים כראוי. לכן חשוב לאין שיעור שמי שכורת את העץ יכיר את התחום לעמוק וידע מה הוא עושה. לפני החיתוך יש לבדוק אם יש סדקים, חללים פנימיים או בעיות אחרות בעץ שעלולות להשפיע על כריתתו. לאחר מכן יש לבצע חיתוך החזית החיתוך נעשה ב-45 מעלות בצד של העץ שאליו רוצים שייפול. החיתוך צריך להיות בעומק של כרבע מקוטר העץ. לאחר מכן מבצעים חיתוך אופקי מהצד הנגדי של החיתוך הראשון, כמה סנטימטרים מעל תחתית החיתוך החזיתי. במידת הצורך ניתן להשתמש בטריזים לחיתוך הגב כדי לפתוח את החיתוך ולסייע בשליטה על הנפילה. ברגע שהעץ מתחיל ליפול, יש להתרחק למרחק בטוח במסלול מנוגד לכיוון הנפילה.
לסיכום, עץ אזדרכת הינו עץ מסיבי מאוד שעלול להזיק לסביבה בעקבות כך יש צורך לכרות אותו פעמים רבות. הכריתה צריכה להיעשות על ידי איש מקצוע שמכיר היטב את העבודה ונוקט בכל אמצעי הזהירות ההכרחיים.