גיזום וכריתת עצים הן פעולות אשר דורשות ידע, ניסיון, אחריות, מקצועיות ובעיקר – אנשי מקצוע מיומנים ובעלי אישורים שיכולים להתמודד עם כל תרחיש. בניגוד לכריתת עצים, גיזום זהו חלק מתהליך טיפול אשר חשוב להתפתחותו לצמיחתם של עצים רבים. באמצעות גיזום נכון ניתן לסייע לעץ להצמיח ענפים חדשים, לגדול בצורה נכונה ולהשתלב עם הסביבה בצורה הרמונית ומיטבית. יחד עם זאת, גיזום עצים הוא אינו עניין של מה בכך, וחשוב לדעת מה עושים. גוזמים מקצועיים צריכים לדעת מתי הזמן הטוב ביותר לגזום כל עץ, מאילו זוויות לגזום את הענפים ואילו ענפים לגזום כדי להבטיח שהעץ יישמר יפה ובריא. שוקלים לגזום או לכרות עץ? צוות 'גיזום פלוס' עושים סדר.
כאשר מעוניינים לגזום עץ חשוב לבחור בחברה מקצועית
גיזום עצים הוא מקצוע הדורש מומחיות והכשרה על מנת שהעבודה תתבצע בצורה מקצועית ומדויקת. לעיתים יעלה הצורך בציוד מיוחד כמו למשל מנוף, או באנשי מקצוע שיש להם רישיון לעבוד בגובה ושיודעים לטפס עם חבלים.
כמו כן, גוזמי עצים צריכים להיות עם רישיונות וביטוחים וכן להכיר סוגים שונים של עצים כדי לספק שירות מקצועי ומיטבי. על כן מומלץ לפנות לחברה מקצועית אשר מספקת שירותים בעיר שלכם ויכולה להעניק לכם פתרונות גיזום מקצועיים.
בישראל לא ניתן פשוט לכרות עצים
גם אם ישנו עץ שמפריע למנוחתכם, אינכם יכולים פשוט לכרות אותו שכן החוק אוסר זאת עליכם. עצים בוגרים הם עצים מוגנים, מה שאומר שכל עץ שמגיע לגובה של כשני מטרים וקוטרו עומד על 20 ס"מ נחשב לעץ מוגן שחל איסור לכרות או לעקור. אם ברצונכם לעשות זאת, ישנם מקרים מיוחדים שבהם תוכלו לקבל אישור מפקיד היערות הממונה על אזור המגורים שלכם.
מיהו פקיד היערות?
פקיד היערות ממונה על ידי משרד החקלאות ותפקידו לשמר חוקים הנוגעים לשמירה על חייהם של עצים. בכל רשות עירונית ומעוצה מקומית או אזורית ישנו פקיד יערות, ואם רוצים לכרות, לעקור עץ או להעתיק אותו ממקומו, לא ניתן לעשות זאת ללא אישור שלו.
זאת בניגוד לגיזום עצים שניתן לבצע בכל עת ללא בעיות. כריתת עץ ללא אישור מפקיד היערות היא עבירה על החוק לכל עניין ודבר, בין אם העץ נמצא במרחב הציבורי ובין אם בחצר הבית הפרטי שלכם.
כיצד מקבלים אישור לכריתת עץ?
כדי לקבל אישור לכרות עץ יש להגיש טופס בקשה שמצוי באתר האינטרנט הממשלתי. לאחר תשלום אגרה, יגיע פקיד היערות בתוך שבועיים כדי לצפות בעץ ולקבל החלטה.
מתי צריך לגזום או לכרות עצים?
- במידה והעץ נגוע או חולה – כך שכריתתו תמנע סיכון בטיחותי כמו גם הדבקה של עצים אחרים.
- במידה העץ מהווה מפגע בטיחותי – במידה והוא צומח עקום, מפריע לכבלי חשמל, שורשיו חודרים לביוב ללא הרף או שענפיו קורסים.
- כאשר על העץ יש מזיקים – ואותם מזיקים מהווים אי נוחות או סכנה לסביבה כמו למשל טרמיטים או עטלפי פירות.
- במידה והעץ גורם ללכלוך – והלכלוך שהוא מפיק חוסם את המרזבים או פוגע בסביבה בצורה כזו או אחרת.
- כאשר העץ ממוקם בשטח בניה – ועולה הצורך לעקור אותו כדי לקדם את תהליך הבנייה בצורה יעילה.
אז מה עדיף – גיזום או כריתה?
בין אם אתם רוצים לגזום עצים ובין אם לכרות, עליכם לבחור בחברה מקצועית ומיומנת בעלת ציוד וכלים מקצועיים וכן אישורים ורישיונות נדרשים. קחו בחשבון שעבור כריתת עץ כן עולה צורך בהשגת אישור מטעם פקיד היערות, בעוד שעבור גיזום עצים אין צורך באישור. כמו כן גיזום עצים הרבה יותר זול בהשוואה לכריתת עץ ואם תקפידו על גיזום באופן שוטף ועל טיפול מיטבי, תוכלו להימנע מכריתת העץ ולשמור על הסביבה שלכם כמה שיותר ירוקה ובטיחותית. בשורה התחתונה תמיד כדאי להעדיף גיזום ולהשאיר את הכריתה רק למקרים קיצוניים.